Pitanja i odgovori


1. Da li je i kada potrebno unajmiti profesionalnog skipera?
Skipera je neophodno uzeti ukoliko ste prvi put na brodu, odnosno ukoliko ne posjedujete neophodne dozvole (dozvolu za upravljanje plovilom i VHF dozvolu).

2. Jesu li plovilo i posada osigurani?
Svako plovilo i posada su osigurani od mogućih šteta.

3. Što ponijeti sa sobom na plovidbu?
Na plovilo trebate ponijeti osobnu odjeću, higijenske potrepštine, ručnike (možete ih i iznajmiti u većini agencija) i lijekove. Bilo bi dobro ponijeti i nešto toplije odjeće i nepropusnu jaknu u slučaju lošeg vremena, kao i pripaziti da je obuća odgovarajuća za brod. Sve nabavke namirnica i ostalih potrepština možete obaviti u marini ili nekom od marketa u blizini same marine. Isto tako, većina agencija će za vas obaviti nabavku prema vašem popisu (naravno, uz nadoplatu).

4. Gdje mogu ostaviti auto dok sam na plovidbi?
Svaka marina ima parking, neke veće imaju i garaže. Cijena u marini “Dalmacija” je oko 40€ tjedno.

5. Da li je bolje prenoćiti u marini ili u nekoj od uvala?
U svakom slučaju bolje je izabrati marinu ili neku lučicu u kojoj ćete imati struju, vodu i ostale blagodati civlizacije, ali isto tako ćete i bezbrižno spavati u slučaju lošeg vremena. Međutim postoji cijeli niz sigurnih i zaštićenih uvala u kojima postoje bove na kojima se također možete vezati. Najnesigurnije je noćenje na sidru koje vam nikako ne možemo preporučiti.

6. Koje valute su uobičajene za plaćanje marina i ostalih troškova?
U Hrvatskoj je valuta plaćanje kuna i to je osnovno sredstvo plaćanja. U marinama postoje mjenjačnice, tako da ne biste trebali imati problema ukoliko vam ponestane kuna. U restoranima i trgovinama možete plaćati i kreditnim karticama.
7. Gdje spava skiper i da li sam mu dužan plaćati hranu?
Skiper može spavati u salonu, ukoliko je tamo predviđeno mjesto za spavanje. Neka veća plovila imaju i posebne kabine predviđene samo za skipere. U svakom slučaju, preporučamo vam da unajmite plovilo s posebnom kabinom za skipera kako biste se svi ugodno osjećali i kako biste salon mogli koristiti kao mjesto za druženje, a ne za spavanje. Što se tiče prehrane skipera ili hostese, dužni ste im osigurati hranu.

8. Da li možemo mijenjati posadu za vrijeme plovidbe?
Posadu je moguće mijenjati tijekom plovidbe, ali jedino ukoliko unaprijed javite Navigu. Prije isplovljavanja potrebno je Navigu dostaviti popis svih članova posade s podacima o državljanstvu, datumu rođenja i broju putovnice ili osobne iskaznice kako bi se pripremile liste posade koje moraju biti prijavljene u lučkoj kapetaniji i koje se čuvaju tijekom cijele plovidbe. Svaku izmjenu potrebno je stoga na vrijeme prijaviti.

9. Kad moram vratiti plovilo u bazu?
Plovilo se vraća u bazu petkom između 17 i 18 sati. To je neophodno kako bi se mogla obaviti primopredaja i kontrola broda. Gost ostaje spavati na brodu, a ujutro najkasnije do 9 sati mora biti spreman napustiti plovilo kako bi se ono moglo pripremiti za slijedeće goste.

10. Da li mogu plovilo preuzeti i prije vremena određenog za preuzimanje?
Uobičajeno vrijeme za preuzimanje plovila je subota u 17 sati. Ukoliko planirate stići ranije, možete nam javiti približno vrijeme dolaska, pa se može dogovoriti i ranija primopredaja broda. Ukoliko planirate putovanje u petak, tada je potrebno da negdje rezervirate spavanje, budući su na brodu gosti koji su ga iznajmili tjedan prije.
Rent a rib
HTZ
Weather forecast
Marina Dalmacija
eZadar
Green sail
ESIF Financijski instrumenti

Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija".

Safe stay in Croatia
Yacht pool
Yacht pool
Ova stranica koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda stranice slažete se s korištenjem kolačića. Više o kolačićima možete pročitati ovdje.
Slažem se.